Ziektebeelden binnen de kinderreumatologie

Op deze pagina

  • Oorzaken
  • Autoimmuun vs autoinflammatoir
  • Wat doet ons afweersysteem
  • Overzicht verschillende aandoeningen

Verschillende ziektebeelden binnen de kinderreumatologie

Reumatische ziekten bij kinderen worden meestal veroorzaakt door een auto-immune of auto-inflammatoire aandoening van de gewrichten, spieren, bloedvaten en/of andere organen. De verschillende aandoeningen kennen verschillende oorzaken. In de meeste gevallen is het de combinatie van erfelijke factoren, omgevingsfactoren en toeval dat tot de ziekte leidt. Ook de werkingsmechanismen kunnen sterk verschillen tussen deze aandoeningen.

Oorzaken

Wat gaat er mis bij een auto-immuunziekte?

Bij een auto-immuunziekte is het immuunsysteem overactief en maakt het een fout.

Je immuunsysteem herkent je lichaamseigen cellen als lichaamsvreemd en gaat ze aanvallen en beschadigen. Ze maken er ook anti-stoffen tegen, de zogenaamde auto-antistoffen.

Wanneer het afweersysteem je eigen lichaam aanvalt, volgt er een ontstekingsreactie die maanden en zelfs jaren kan duren. Als de symptomen van de ontsteking te lang duren kunnen de weefsels beschadigd raken en kan dat de normale werking beperken.


Wat is een auto-inflammatoire aandoening?

Ook van auto-inflammatoire syndromen zijn heel veel verschillende soorten gekend. Deze groep van aandoeningen wordt gekenmerkt door het optreden van spontane ontstekingsreacties. 

Regelmatig terugkerende periodes van hoge koorts die enkele dagen tot weken duren, en waar geen goede reden voor gevonden kan worden (bv. een verkoudheid), zijn eveneens kenmerkend. Vaak gaan deze koortsepisodes gepaard met andere klachten zoals bijvoorbeeld: 

  • Pijn in de gewrichten of de buik 
  • Huiduitslag 
  • Aften in de mond 
  • Diarree 
  • Hoofdpijn
Bron: (c) UZ Leuven informatie voor patiënten
Bron: (c) UZ Brussel Centrum voor immuunstoornissen kinderen

Wat doet ons afweersysteem of immuunsysteem?

Ons afweersysteem of immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen ziektes. Het bestaat uit verschillende cellen en eiwitten die met elkaar samenwerken om het lichaam te verdedigen tegen lichaams- vreemde stoffen zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

Die afweercellen en eiwitten van ons immuunsysteem zijn via het bloed steeds op weg door het hele lichaam. Wanneer ze een in- dringer opmerken, zenden ze signalen uit en trekken ze elkaar aan naar de plaats waar het misgaat. Samen organiseren ze een ontstekingsreactie die de indringer zal verjagen.

Die reactie kan hevig zijn en meerdere dagen duren. Ze kan gepaard gaan met zwelling en pijn op de plek van de ontstekingshaard, met koorts en met vermoeidheid. Later wordt de ontstekingshaard door zogenaamde opruimcellen weer schoongemaakt.

De afweercellen die weer op ronde gaan, onthouden de kenmerken van de verjaagde indringer en maken er afweerstoffen (‘antistoffen’) tegen aan. Zo zal dezelfde microbe of hetzelfde virus een volgende keer geen kans meer maken om het lichaam binnen te dringen en schade aan te richten.

Bron: (c) UZA Kinderreumatologie

Overzicht verschillende aandoeningen

Kinderreuma - Systemische juveniele idiopathische artritisKinderreuma - Ziekte van Blau (juveniele sarcoïdose)
Kinderreuma jSLE Juveniele systemische lupus erythematodeskinderreuma - jDM - Juveniele dermatomyositisKinderreuma - CRMO - Chronische terugkerende multifocale osteomyelitisKinderreuma - CAPS
Kinderreuma - juveniele sclerodermieKinderreuma - ziekte van kawasakiDIRAKinderreuma - FMF
Kinderreuma - reumatische koorts en post-reactieve artritisKinderreuma - Henoch Schonlein purpuraKinderreuma - NLRP-12 gerelateerde terugkerende koortsKinderreuma - PAPA syndroom
Kinderreuma - Ziekte van BehçetKinderreuma - Lyme artritisKinderreuma - PFAPAKinderreuma - TRAPS - Familiale Ierse Koorts
Zeldzame Juveniele primaire systemische vasculitisKinderreuma - MKD of Hyper IgD syndroom



Bron: (c) PRINTO Informatie over reumatische aandoeningen op de kinderleeftijd. Deze website is het resultaat van een samenwerking tussen de Paediatric Rheumatology InterNational Trials Organisation (PRINTO) en de Paediatric Rheumatology European Society (PRES), en is gerealiseerd dankzij fondsen van het project van de Europese Unie, SHARE genaamd.
Het project ‘Single Hub and Access point for paediatric Rheumatology in Europe’ (afgekort SHARE met projectnummer 2011 1202) heeft als doel alle landen aanbevelingen te verstrekken over de zorg van kinderen met reumatische aandoeningen.


Ziektebeelden binnen de kinderreumatologie

Wat is kinderreuma?

We geven een antwoord op de meest voorkomende vragen over reuma bij kinderen en jongeren. *Wat is (kinder)reuma *Diagnose van kinderreuma *Onderzoeken bij kinderreuma

WORDday presentaties

Op 18 maart hielden we aan de Universiteit Antwerpen een infonamiddag met artsen uit de verschillende universitaire ziekenhuizen. Dit zijn de presentaties van de sprekers.

Eerste hulp bij kinderreuma

Kind of jongere met reuma; recent een diagnose gekregen, of zelfs nog niet? Heel wat vragen en nood aan antwoorden? Wij zijn er voor jou: kind, jongere, broer, zus, (groot)ouder of leerkracht en proberen een antwoord te bieden op veel gestelde vragen.

Behandelingsopties voor kinderreuma

Welke behandelingen zijn er voor kinderreuma: *Medicatie *Kinesitherapie *Bewegen *Heeft voeding een plek in de behandeling van kinderreuma?

Leven met kinderreuma

Kinderreuma is een chronische ziekte: dit betekent een uitdaging. Het kind is soms ziek, moe, heeft pijn en kan daardoor niet altijd zomaar doen wat het wil. Ook voor de ouders en de omgeving is dit een uitdaging. Een multidisciplinaire zorg is dan ook geen overbodige luxe.

Kinderreuma op school

Wat als je kind teveel lessen mist, door een opstoot tijdelijk niet naar school kan of geen volledige schoolweek aan kan? Er zijn verschillende opties die je kind of jongere helpen om tijdens een moeilijke periode school en ziek zijn te 'combineren'.

Waar kan ik terecht?

Waar vinden we een kinderreumatoloog, wat als een kind niet voltijds naar school kan, hoe regel ik als ouder mijn afwezigheden op het werk...? Wegwijs in de mogelijkheden

Prikangst overwinnen

Voor vele kinderen, jongeren én ouders, is het wekelijkse prik-moment een waar ‘drama’. Maar dat hoeft het niet te zijn! Mama Mary ging samen met de 5-jarige Ella aan de slag met onze tips en werkte een stappenplan uit waarbij Ella zich veilig kon voelen.

Kijk, mijn gewrichten

Kijk, mijn gewrichten door Noozi: voor nieuwsgierige kinderen die graag weten wat kinderreuma nu eigenlijk is

Osteoporose bij kinderreuma: een complex verhaal

Kinderreuma kan om verschillende redenen gepaard gaan met botontkalking. Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn noodzakelijk om je botgezondheid op peil te brengen

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x