Waar kan ik terecht?

Kinderreumatologische centra

In Vlaanderen zijn er 3 erkende expertisecentra voor kinderreumatologie en autoinflammatoire ziekten, en ook in Brussel kan je terecht bij een Nederlandstalige kinderreumatoloog.

Ziekenhuis
Afdeling
Logo en link
Reumatologie kinderen
Kinderreumatologie en immuun-inflammatoire ziekten
UZ Antwerpen in samenwerking met het K. Paola KinderziekenhuisAntwerps centrum voor kinderreumatologie en auto-inflammatoire ziekten
Centrum voor Immuunstoornissen Kinderenvzw ORKA Ouders van ReumaKinderen en -Adolescenten

Heb je onze website doorgenomen en heb je nog vragen? Wil je graag iets kwijt over kinderreuma? ORKA bestaat uit een ploeg geëngageerde vrijwilligers die stuk voor stuk ervaringdeskundig zijn met betrekking tot kinderreuma; hetzij doordat ze ouder zijn van een kind/jongere met reuma, hetzij doordat ze zelf kinderreuma hebben (gehad). 

We zijn er voor jou: contacteer ons via email of Facebook messenger. Gelieve er rekening mee te houden dat we als vrijwilliger mogelijk niet meteen kunnen reageren, maar je op een later tijdstip zullen contacteren. 

ORKA is bereikbaar via  Facebook messenger  en viamailadres: ORKA@kinderreuma.orgOndersteuning op school


TOAH Tijdelijk Onderwijs Aan Huis

Bij chronische ziekte moeten de betrokken personen maar één schriftelijke aanvraag per school indienen bij de directie.
FolderLinkBednet: mee met de les

Bednet zorgt ervoor dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, via internet live in de klas zitten, van thuis uit. Leerlingen die langdurig, regelmatig of deeltijds afwezig zijn door ziekte zijn zo mee met de les en blijven in contact met hun vrienden. Bednet is gratis voor gezin en school.

Folder

Link


School en ziek zijn

Ook School na ziekenhuis genoemd. Deze vrijwilligersorganisatie biedt gratis studiebegeleiding voor langdurig zieke of revaliderende leerlingen
Folder
Link


Flexibel leertraject

  • Spreiding van de lessen van 1 leerjaar over 2 schooljaren
  • Spreiding van het lesprogramma van een graad over 3 schooljaren
Link


Ouders voor inclusie

Hulp of advies nodig om het schooltraject terug op de baan te krijgen? OVI zet zich in voor het recht op onderwijs en redelijke aanpassingen voor elke leerling.


Waar kan ik terecht?

Wat is kinderreuma?

We geven een antwoord op de meest voorkomende vragen over reuma bij kinderen en jongeren. *Wat is (kinder)reuma *Diagnose van kinderreuma *Onderzoeken bij kinderreuma

WORDday presentaties

Op 18 maart hielden we aan de Universiteit Antwerpen een infonamiddag met artsen uit de verschillende universitaire ziekenhuizen. Dit zijn de presentaties van de sprekers.

Eerste hulp bij kinderreuma

Kind of jongere met reuma; recent een diagnose gekregen, of zelfs nog niet? Heel wat vragen en nood aan antwoorden? Wij zijn er voor jou: kind, jongere, broer, zus, (groot)ouder of leerkracht en proberen een antwoord te bieden op veel gestelde vragen.

Ziektebeelden binnen de kinderreumatologie

Reumatische ziekten bij kinderen worden meestal veroorzaakt door een auto-immune of auto-inflammatoire aandoening van de gewrichten, spieren, bloedvaten en/of andere organen. *Oorzaken °Autoimmuun vs autoinflammatoir *Wat doet ons afweersysteem *Overzicht verschillende aandoeningen

Behandelingsopties voor kinderreuma

Welke behandelingen zijn er voor kinderreuma: *Medicatie *Kinesitherapie *Bewegen *Heeft voeding een plek in de behandeling van kinderreuma?

Leven met kinderreuma

Kinderreuma is een chronische ziekte: dit betekent een uitdaging. Het kind is soms ziek, moe, heeft pijn en kan daardoor niet altijd zomaar doen wat het wil. Ook voor de ouders en de omgeving is dit een uitdaging. Een multidisciplinaire zorg is dan ook geen overbodige luxe.

Kinderreuma op school

Wat als je kind teveel lessen mist, door een opstoot tijdelijk niet naar school kan of geen volledige schoolweek aan kan? Er zijn verschillende opties die je kind of jongere helpen om tijdens een moeilijke periode school en ziek zijn te 'combineren'.

Prikangst overwinnen

Voor vele kinderen, jongeren én ouders, is het wekelijkse prik-moment een waar ‘drama’. Maar dat hoeft het niet te zijn! Mama Mary ging samen met de 5-jarige Ella aan de slag met onze tips en werkte een stappenplan uit waarbij Ella zich veilig kon voelen.

Kijk, mijn gewrichten

Kijk, mijn gewrichten door Noozi: voor nieuwsgierige kinderen die graag weten wat kinderreuma nu eigenlijk is

Osteoporose bij kinderreuma: een complex verhaal

Kinderreuma kan om verschillende redenen gepaard gaan met botontkalking. Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn noodzakelijk om je botgezondheid op peil te brengen

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x