Behandelingsopties voor kinderreuma

Op deze pagina: 

  • Medicatie
  • Kinesitherapie
  • Bewegen
  • Heeft voeding een plek in de behandeling van kinderreuma?

Medicatie

Dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn er nieuwe medicijnen die méér kinderen helpen zodat ze een zo goed als normaal leven kunnen leiden. 

Aan de hand van medicatierichtlijnen wordt bepaald welke medicatie het meest geschikt is voor elk kind. De behandeling duurt vaak meerdere jaren. De informatie hieronder komt uit een publicatie van UZ Leuven over de behandeling van JIA, maar voor andere kinderreumatische aandoeningen worden dezelfde of gelijkaardige medicijnen gebruikt. 


Er bestaan verschillende behandelingsopties 

De keuze is afhankelijk van de intensiteit van de ontsteking. Op het moment dat de diagnose gesteld wordt, is de ziekte meestal erg actief en zijn er veel  symptomen. Op dat moment moet men soms verschillende soorten medicijnen voorschrijven of hoge dosissen medicatie geven om de  ziekte onder controle te krijgen.

Er zijn vier grote groepen van medicatie die worden gebruikt om JIA te behandelen.

✪ Niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID’s) 

Deze geneesmiddelen zijn zowel nuttig voor de behandeling van de pijn als  voor het afremmen van de ontsteking. Kort na het opstarten van deze medicatie zal de pijn afnemen. Het effect op de zwelling, warmte en stijfheid treedt pas later op, soms pas na verschillende weken.  Deze medicatie vormt de eerste stap in de behandeling van JIA. 

✪ Corticosteroïden (cortisonen) 

Dit zijn krachtige, snelwerkende ontstekingsremmende medicijnen, die ook de activiteit van het immuunsysteem onderdrukken. Ze zijn in hoge dosis nodig  bij ernstige vormen van JIA, zoals bij de systemische vorm. Ze  kunnen in een lage dosis gebruikt worden bij de andere vormen van JIA of lokaal ingespoten worden wanneer een beperkt aantal gewrichten ontstoken zijn.

✪ Basisbehandelingen 

Dit zijn geneesmiddelen die inwerken op de cellen van het immuunsysteem die de ontsteking onder controle brengen. Ze worden opgestart om het gebruik van cortisonen te beperken. Ze maken de ontstekingscellen minder actief. Een voorbeeld van dit type medicijn is methotrexaat. 

✪ Gerichte biologische behandelingen

Deze behandelingen hebben nieuwe mogelijkheden gecreëerd in de behandeling van  JIA. Het zijn geneesmiddelen die geproduceerd worden met behulp van biologische engineering en die zich vooral richten op  specifieke moleculen (tumornecrosefactor of TNF, interleukine-1, interleukine-6 of T-receptor stimulerende moleculen).

Bij de meeste kinderen komt de reuma tot rust door de behandeling. Als de ziekte lang genoeg (na zes maanden tot een jaar) rustig is, zal men proberen de medicatie af te bouwen. Wanneer de medicatie wordt afgebouwd, kan het wel gebeuren dat de ziekte opnieuw opflakkert.

Bron: (c) UZ Leuven informatie voor patiënten

Cortisone-injectie (infiltratie)

Wat is het?

Cortisone is een sterke ontstekingsremmer die ofwel via tabletten ofwel via injecties (bijv. infiltraties) wordt toegediend. Voor een algemene werking gebeurt de injectie in de bil, en voor plaatselijke werking in peesaanhechtingen, slijmbeurzen en gewrichten. Lokale injecties hebben het grote voordeel dat de dosis laag kan worden gehouden. Dit geeft veel minder kans op algemene bijwerkingen. Het product wordt bovendien ingebracht op de plek waar zijn werking nodig is.

Wanneer is een cortisone-injectie zinvol?

Cortisone-injecties zijn zinvol bij verschillende aandoeningen waaronder ontstekingen van gewrichten, pezen en slijmbeurzen. 

Punctie van de aangedane slijmbeurs is niet alleen nuttig voor de juiste diagnose, maar gedeeltelijk ook voor de behandeling. Hierdoor vermindert immers de druk in de slijmbeurs en ook de pijn.

Bron: (c) CIB-liga magazine Bindweefsel n°88 september 2020

Gedetailleerde lijst geneesmiddelen voor reuma bij kinderen via PRINTO

Een meer uitgebreide lijst van geneesmiddelen en hun werking kan je terugvinden op de website van PRINTO

Printo - geneesmiddelen therapie voor reumatische aandoeningen bij kinderen



Kinesitherapie

Kinesitherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van JIA. Terwijl de medicatie ervoor zorgt dat de ontsteking vermindert, is de  kinesitherapie belangrijk voor het  herwinnen en behouden van een  normale beweeglijkheid van de gewrichten en een goede spierfunctie.

Daarvoor is actieve oefentherapie zeer belangrijk. Ook in acute fases (wanneer er gewrichten ontstoken zijn) is actieve oefentherapie belangrijk voor herstel. Uit studies is gebleken dat actief oefenen en  belasten de ontsteking niet zal verergeren of uitlokken. 

Bij kleine kinderen is het bovendien belangrijk de normale motorische ontwikkeling te stimuleren.

Het doel van de kinesitherapie is dat kinderen met reuma dezelfde activiteiten kunnen uitvoeren als hun leeftijdsgenoten, en dat ze kunnen deelnemen aan sport. Indien nodig kan de kinesitherapeut specifiek oefenen op de sport die het kind graag beoefent.

Terugbetaling?

Kinderen met JIA hebben recht op een E-pathologie. Dat geeft – na goedkeuring van de adviserend geneesheer – recht op terugbetaling van een verhoogd aantal beurten en een verlaagd remgeld voor de kinesitherapeutische behandelingen.


Bewegen

Klachten als pijn en stijfheid van gewrichten of spieren en spierzwakte veroorzaken een verminderde beweeglijkheid. Voor jongere kinderen remt dit hun mogelijkheden om hun omgeving te gaan verkennen. Oudere kinderen kunnen geremd zijn in hun deelname aan activiteiten met leeftijdsgenoten en lopen zo het risico sociaal wat geïsoleerd te raken.

Het is belangrijk dat het kind gestimuleerd wordt om zoveel mogelijk te blijven bewegen, om –zo veel als de ziekte toelaat – mee te doen met de dagelijkse activiteiten thuis en op school en ook andere activiteiten te doen die het fijn en ontspannend vindt. Dit geeft positieve energie en voorkomt of vermindert conditieverlies of verlies van spiermassa en spierkracht. Anderzijds moet overmatige inspanning en uitputting vermeden worden. De algemene regel is om aandacht te hebben voor pijnsignalen, en activiteiten niet te forceren maar wel zoveel beweging als mogelijk toe te laten.

Wanneer het kind moeilijk de trappen kan nemen en het klaslokaal zich op een verdieping bevindt, kan een aanpassing op school zijn dat het kind (tijdelijk) de toestemming krijgt om – samen met een vriendje of vriendinnetje – binnen te blijven in het klaslokaal tijdens de pauze.

Ervaring leert ons dat het omgaan met de ziekte een leerproces is waarbij kinderen ondersteund moeten worden, maar waarbij ze ook leren voor zichzelf te zorgen en zelf in te schatten wanneer hun grens bereikt is of wanneer de pijn te hevig is.

Als ouder of leerkracht betekent dit dat het essentieel is om aandachtig te zijn voor de moeilijkheden die de aandoening met zich kan meebrengen. Maar het is even essentieel om vertrouwen te geven in het potentieel van het kind, en het ook op een juiste wijze te stimuleren.

Bron: (c) UZ Leuven informatie voor patiënten

De Goudlokjes-zone van beweging

Prof. Elewaut beschrijft in zijn online infosessie over artritis bij ReumaNet de goudlokjes-zone van bewegen: tussen te weinig bewegen en te veel of te intensief bewegen, is er een zone van 'de perfecte hoeveelheid beweging'. 

Voor mensen (kinderen/jongeren) met reuma is deze zone kleiner en moet er dus bewuster bewogen worden. 

Voordelen van bewegen

  • Verhoogt de flexibiliteit
  • Verhoogt het bewegingsbereik
  • Verbetert de houding en het zelfbeeld
  • Verbetert de slaapkwaliteit
  • Vermindering van stijfheid en pijn
  • Verbetert de gemoedstoestand

Ook op de pagina 'Osteoporose bij kinderreuma: een complex verhaal' wordt er ingegaan op het belang van beweging bij kinderreuma 


Heeft voeding een plek in de behandeling van kinderreuma? 

Er bestaat voorlopig nog geen wonderdieet voor reuma. Een direct oorzakelijk verband tussen voeding en het ontstaan van reumatische aandoeningen is nooit aangetoond. Een aangepaste voeding gebaseerd op de voedingsdriehoek kan wel een belangrijke ondersteunende rol spelen.

Er bestaat voorlopig geen wonderdieet voor reuma

Belangrijke aandachtspunten

  • streven naar een gezond lichaamsgewicht (geen overdaad aan calorieën);
  • voldoende water drinken;
  • veel groenten en fruit eten;
  • regelmatig vis eten;
  • voldoende calcium via de voeding opnemen (zuivelproducten zijn onze voornaamste calciumleveranciers);
  • regelmatig lichaamsbeweging nemen wat een positief effect heeft op zowel de botmassa als de spierfunctie.

Bron: (c) gezondheid.be


Behandelingsopties voor kinderreuma

Wat is kinderreuma?

We geven een antwoord op de meest voorkomende vragen over reuma bij kinderen en jongeren. *Wat is (kinder)reuma *Diagnose van kinderreuma *Onderzoeken bij kinderreuma

WORDday presentaties

Op 18 maart hielden we aan de Universiteit Antwerpen een infonamiddag met artsen uit de verschillende universitaire ziekenhuizen. Dit zijn de presentaties van de sprekers.

Eerste hulp bij kinderreuma

Kind of jongere met reuma; recent een diagnose gekregen, of zelfs nog niet? Heel wat vragen en nood aan antwoorden? Wij zijn er voor jou: kind, jongere, broer, zus, (groot)ouder of leerkracht en proberen een antwoord te bieden op veel gestelde vragen.

Ziektebeelden binnen de kinderreumatologie

Reumatische ziekten bij kinderen worden meestal veroorzaakt door een auto-immune of auto-inflammatoire aandoening van de gewrichten, spieren, bloedvaten en/of andere organen. *Oorzaken °Autoimmuun vs autoinflammatoir *Wat doet ons afweersysteem *Overzicht verschillende aandoeningen

Leven met kinderreuma

Kinderreuma is een chronische ziekte: dit betekent een uitdaging. Het kind is soms ziek, moe, heeft pijn en kan daardoor niet altijd zomaar doen wat het wil. Ook voor de ouders en de omgeving is dit een uitdaging. Een multidisciplinaire zorg is dan ook geen overbodige luxe.

Kinderreuma op school

Wat als je kind teveel lessen mist, door een opstoot tijdelijk niet naar school kan of geen volledige schoolweek aan kan? Er zijn verschillende opties die je kind of jongere helpen om tijdens een moeilijke periode school en ziek zijn te 'combineren'.

Waar kan ik terecht?

Waar vinden we een kinderreumatoloog, wat als een kind niet voltijds naar school kan, hoe regel ik als ouder mijn afwezigheden op het werk...? Wegwijs in de mogelijkheden

Prikangst overwinnen

Voor vele kinderen, jongeren én ouders, is het wekelijkse prik-moment een waar ‘drama’. Maar dat hoeft het niet te zijn! Mama Mary ging samen met de 5-jarige Ella aan de slag met onze tips en werkte een stappenplan uit waarbij Ella zich veilig kon voelen.

Kijk, mijn gewrichten

Kijk, mijn gewrichten door Noozi: voor nieuwsgierige kinderen die graag weten wat kinderreuma nu eigenlijk is

Osteoporose bij kinderreuma: een complex verhaal

Kinderreuma kan om verschillende redenen gepaard gaan met botontkalking. Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn noodzakelijk om je botgezondheid op peil te brengen

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x