Prikangst overwinnen
Voor vele kinderen, jongeren én ouders, is het wekelijkse prik-moment een waar ‘drama’. Maar dat hoeft het niet te zijn!
Mama Mary ging samen met de 5-jarige Ella aan de slag met onze tips en werkte een stappenplan uit waarbij Ella zich veilig kon voelen.
Deze fotoreeks is géén handleiding, maar wel een voorbeeld hoe je als ouder en kind samen kan werken naar iets dat voor jullie werkt. Het geheim zit er in dat het kind/jongere de controle krijgt: dat het prikje nodig is om beter te worden, dat zullen ze moeten (leren) aanvaarden. Maar hoé het prikje gegeven wordt, daar krijgen ze inspraak.
Wenen mag;
zelfs als je weent, kan je toch nog flink zijn!
- het prikje wordt niet thuis gegeven, maar bij het wit-gele kruis, zodat ‘thuis’ ook echt een veilige haven blijft.
- Er wordt een dotje verdovende zalf (Emla) aangebracht om het prik-plekje te verdoven
- kleurrijke washi-tape in plaats van plakkers om het watje op zijn plaats te houden
- de procedure oefenen op een popje
- zelf het prik-plekje ontsmetten
- een filmpje kijken of een spelletje spelen als afleiding
- kiezen of ze op schoot zitten of op de grote tafel
- blazen tijdens het prikje helpt om de ademhaling te controleren
- of mee tellen met de verpleegkundige terwijl de vloeistof inloopt
- na afloop geven Ella en de verpleegkundige elkaar duimpjes of punten
- Die dikke duim geldt dubbel en dik voor die verpleegkundige die zelf rust uitstraalt en alle tijd neemt die nodig is om je kleintje gerust te stellen!
Wat is kinderreuma?
We geven een antwoord op de meest voorkomende vragen over reuma bij kinderen en jongeren. *Wat is (kinder)reuma *Diagnose van kinderreuma *Onderzoeken bij kinderreuma
WORDday presentaties
Op 18 maart hielden we aan de Universiteit Antwerpen een infonamiddag met artsen uit de verschillende universitaire ziekenhuizen. Dit zijn de presentaties van de sprekers.
Eerste hulp bij kinderreuma
Kind of jongere met reuma; recent een diagnose gekregen, of zelfs nog niet? Heel wat vragen en nood aan antwoorden? Wij zijn er voor jou: kind, jongere, broer, zus, (groot)ouder of leerkracht en proberen een antwoord te bieden op veel gestelde vragen.
Ziektebeelden binnen de kinderreumatologie
Reumatische ziekten bij kinderen worden meestal veroorzaakt door een auto-immune of auto-inflammatoire aandoening van de gewrichten, spieren, bloedvaten en/of andere organen. *Oorzaken °Autoimmuun vs autoinflammatoir *Wat doet ons afweersysteem *Overzicht verschillende aandoeningen
Behandelingsopties voor kinderreuma
Welke behandelingen zijn er voor kinderreuma: *Medicatie *Kinesitherapie *Bewegen *Heeft voeding een plek in de behandeling van kinderreuma?
Leven met kinderreuma
Kinderreuma is een chronische ziekte: dit betekent een uitdaging. Het kind is soms ziek, moe, heeft pijn en kan daardoor niet altijd zomaar doen wat het wil. Ook voor de ouders en de omgeving is dit een uitdaging. Een multidisciplinaire zorg is dan ook geen overbodige luxe.
Kinderreuma op school
Wat als je kind teveel lessen mist, door een opstoot tijdelijk niet naar school kan of geen volledige schoolweek aan kan? Er zijn verschillende opties die je kind of jongere helpen om tijdens een moeilijke periode school en ziek zijn te 'combineren'.
Waar kan ik terecht?
Waar vinden we een kinderreumatoloog, wat als een kind niet voltijds naar school kan, hoe regel ik als ouder mijn afwezigheden op het werk...? Wegwijs in de mogelijkheden
Kijk, mijn gewrichten
Kijk, mijn gewrichten door Noozi: voor nieuwsgierige kinderen die graag weten wat kinderreuma nu eigenlijk is
Osteoporose bij kinderreuma: een complex verhaal
Kinderreuma kan om verschillende redenen gepaard gaan met botontkalking. Gezonde voeding en voldoende bewegen zijn noodzakelijk om je botgezondheid op peil te brengen